Kronospan, fără aviz de mediu

Tribunalul Cluj a decis suspendarea valabilităţii avizului de mediu pentru planul urbanistic de detaliu al instalaţiei de producere a formaldehidei construite deja ilegal de către KRONOSPAN (prin secţia sa Kronochem SRL) pe platforma sa industrială din oraşul Sebeş.
Într-un comunicat transmis presei de către asociaţiile Centrul Independent pentru Dezoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca şi Centrul Independent pentru Protecţia Mediului Sebeş (CIPM Sebeş) se mai arată că suspendarea are efecte imediate şi este valabilă până la soluţionarea irevocabilă a cauzei ONG-urilor versus ARPM Sibiu pentru anularea actului.

Kronospan Romania, cel mai mare producător de plăci PAL din sud-estul Europei, operează în Sebeş, Braşov şi Constanţa. Potrivit asociaţiilor sus-aminte, “de-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încălcarea gravă a legislaţiei privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de construcţii, generând deja un impact semnificativ asupra sănătăţii populaţiei şi a mediului, din cauza emisiilor de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de producţie”.

În 2007, Kronospan a ridicat, pe platforma industrială de la Sebeş, o instalaţie de producere a formaldehidelor cu o capacitate dublă decât cea actuală, fără să aibă acord de mediu şi autorizaţie de construire, încălcând astfel normele în vigoare. Abia ulterior, compania a solicitat şi obţinut, din partea ARPM Sibiu, avizul de mediu pentru construcţia deja ridicată.

Sursa: www.ecomagazin.ro

Comentarii